VESTE INGROZITOARE pentru toti ROMANII. Anuntul TOCMAI a fost facut

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, avertizeaza, intr-o analiza publicata pe pagina de opinii a BNR, ca suntem in plin boom, iar aceasta ar mai putea inseamna si ca suntem mai aproape decat am putea crede, „fie de o ajustare care sa aduca productia spre potential, fie de o o recesiune, daca ajustarile nu se fac la timp”.

Loading...

„Daca gap-ul PIB s-a inchis acum aproape trei ani si de atunci a devenit tot mai stimulativ, inseamna ca suntem in plin boom. Aceasta mai inseamna si ca politica monetara este mai relaxata decat intentioneaza sa fie, iar politica fiscala relaxata a generat un impuls fiscal, ceteris paribus, mai stimulativ la adresa economiei decat ar fi fost implicat de valoarea alternativa (negativa) a gap-ului PIB. In sfarsit, aceasta ar mai putea inseamna si ca suntem mai aproproape decat am putea crede, fie de o ajustare care sa aduca productia spre potential, fie de o o recesiune, daca ajustarile nu se fac la timp”, afirma Croitoru.

Acesta face referire la faptul ca la inceputul anului sustinea ca deficitul de cerere din Romania a disparut undeva in cursul anului 2013. „Cu alte cuvinte, PIB-ul efectiv al Romaniei a intrecut nivelul sau potential inca din 2013. Afirmatia mea nu a exprimat o intuitie. Ea s-a bazat pe o demonstratie riguroasa a existentei unei supraestimari sistematice si, de aceea, inevitabile pe termen mai lung, a nivelului PIB potential si a ratei naturale a dobanzii, in orice proces de estimare a acestor variabile neobservabile, indiferent de institutia/persoana care face estimarea”, a mai afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Loading...

„Inflatia generata de cerere a ramas stabila in perioada 2013-2015 deoarece excedentul de cerere indicat de gap-ul pozitiv al PIB si de cresterea relativ rapida a creditului a fost plasata in strainatate”, adica stimuleaza cererea in alte tari. Deteriorarea balantei bunurilor in anii mentionati pe ruta bunurilor de consum, in special pe cea a bunurilor alimentare, sustine aceasta idee”.

Loading...