Un filmuleț uitat prin arhive despre cum trăiau românii în anii ʼ60 a fost găsit

Uite un filmuleț uitat prin arhive despre cum trăiau românii în anii ʼ60! Totul este colorat, oamenii sunt veseli și se distrează la Mamaia, o stațiune în plină dezvoltate. Piețele sunt pline cu legume și fructe, iar doamnele își cumpărau buchete mari de flori.

Loading...

Pare un filmuleț de promovare turistică. Totul este luminos într-un film uitat prin arhive despre România în anii cînd la putere era regimul Gheorghe Gheorghiu Dej. Este prezentată Piața Arcului de Triumf, pe unde trecea câte o mașină, niște autobuze și troleibuze Skoda.

În prezentarea făcută pentru străini, sunt arătate cele mai noi construcții din acea vreme: Sala Palatului și complexul Romexpo. Apoi, cameramanul se mută într-o piață plină ochi de fruncte și legume proaspete. Nu lipsesc doamenle care admiră, apoi cumpără, buchete uriașe de flori. Ne lăudăm și cu piscina de la Lido, cu valuri, ca în Occident.

Loading...

Este vară. Oameni veseli și tineri stau tolăniți pe șezlonguri în cea mai frumoasă stațiune de la Marea Neagră, Mamaia. Filmul se încheie că prezentarea firmelor de cluburi modeerne unde se distrează românii.

Cum se distrau românii pe vremea comunismului
Românii sunt oameni veseli, cărora le place să se distreze și, chiar dacă în perioada comunismului posibilitățile nu erau prea variate, găseau întotdeauna motive de petrecere și moduri în care să se simtă bine alături de familie și prieteni, în timpul liber.

Chefuri până dimineața

Vă mai aduceți aminte cum, înainte de chef de apartament, vă organizați în așa fel încât să aveți de toate pe masă? Toată lumea își punea „pilele” în funcțiune, astfel încât să nu lipsească nici un ingredient din salata boeuf, nici cârnăciorii Cabanos sau o băutură mai fină, ca să nu mai vorbim de țigări. Muzica era o altă problemă, așa că fiecare aducea de acasă casete, astfel încât „play-list-ul” să fie variat și cât mai complet. Spre sfârșitul chefului, petrecăreții se strângeau adesea în jurul chitării și se puneau pe cântat până în zori.

Rula același film timp de o săptămână

O altă distracție era mersul la cinema, mai ales că la televizor nu aveai nimic de văzut în cele două ore de emisie. Când rula un film bun, se formau cozi la cinematografe. Lacrimogenele filme indiene, precum „O floare și doi grădinari”, filmele de acțiune, cum ar fi cele cu Piedone, sau filmele istorice românești erau în topul preferințelor, așa că puțini erau cei care le ratau. Oricum, ținând cont că filmele se schimbau doar o dată la şapte zile, oamenii aveau timp să le vadă. După cinema, aproape că era un obicei să mergi la o prăjitură la cofetărie și la un suc Ci-Co.

Loading...