Un bărbat din Iași și-a tasat pământul cu o bombă timp de 40 de ani. Tragedia a lovit când vecinul lui a încercat să facă același lucru

Doi bărbați au fost condamnați de Curtea de Apel din Iași la doi ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, după o tragedie care a avut loc în 2015. Bărbații, ambii din Iași, au fost găsiți vinovați pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, decizia fiind definitivă.

Loading...

Neculai Pipos, în vârstă de 70 de ani, şi Eugen Rotaru, de 61 de ani, au fost în primă fază cercetați și pentru omor în culpă, după ce un consătean de-al lor a murit, în 2015, în urma exploziei unui proiectil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deflagrația a avut loc în timp ce victima, care era fierar de meserie, încerca să… sudeze bomba.

O tragedie care pândea de patru decenii

Loading...

Totul a început atunci când Neculai Pipos s-a mutat în localitatea Mânzăteşti. Era anul 1977. Tot atunci, bărbatul a găsit pe terenul lui două proiectile. Unul dintre acestea a fost transformat de Pipos în tasator de pământ. Pentru asta, bărbatul a introdus o țeavă metalică ogiva proiectilului. De atunci și până la tragedia din 2015, Pipos a folosit unealta improvizată din bombă la nenumărate activități agricole.

În tot acest timp, vecinul lui Pipos, Eugen Rotariu, a împrumutat de mai multe ori tasatorul improvizat. În 2015, i-a cerut însă vecinului său să îi dea lui cel de-al doilea proiectil, pe care Pipos îl ținea într-o magazie.

În cele aproape patru decenii, Eugen Rotariu, vecin de-al lui Pipos, a împrumutat şi el tasatorul improvizat. În aprilie 2015, ştiind că vecinul său ţinea cea de-a doua bombă într-o magazie, i-a cerut-o pentru a-și improviza propriul utilaj agricol.

După patru zile a mers la fierarul satului, Constantin Andrieş, care a fixat o bară de 1,2 metri în ogiva proiectilului și a încercat să o sudeze. Proiectilul a explodat însă și l-a omorât. Alte două persoane, inclusiv Rotariu, au fost rănite.

„Atelierul de fierărie a prezentat distrugeri provocate de explozie, geamuri sparte, plăcile de azbociment perforate în multiple locuri, un perete lateral prăbuşit, un scaun de metal fiind deformat, în interiorul atelierului fiind identificate 3 fragmente metalice din proiectil iar un altul în curtea unui vecin, la 10 metri de atelier“, au precizat judecătorii, citați de adevarul.ro.

Judecătorii din Iași au declarat că bărbații nu pot fi trași la răspundere pentru ucidere din culpă deoarece decizia de a suda bomba i-a aparținut fierarului.

Bombele erau de proveniență rusească. De altfel, în zona Moldovei sunt găsite frecvent grenade și proiectile din cel de-al Doilea Război Mondial.

Loading...