Tara din Uniunea Europeana care nu mai vinde tigari: “Trebuie să faci cum e mai bine, chiar dacă asta înseamnă nişte costuri”

Vaticanul a anunţat ieri că nu va mai vinde ţigări în magazinele sale, renunţând astfel la un profit estimat de 10 milioane de dolari anual. Papa a luat această decizie gândindu-se la sănătatea angajaţilor Vaticanului. Magazinele statului papal vor continua totuşi să vândă alcool.

Loading...

Papa Francisc a decis ca, din 2018, magazinele Vaticanului să nu mai vândă ţigări pentru că “Sfântul Scaun nu poate contribui la un comeţ care în mod evident dăunează sănătăţii oamenilor”. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul este cauza a şapte milioane de decese pe an în toată lumea.

Greg Burke, purtătorul de cuvânt al Papei Francisc: “Vaticanul vindea ţigări angajaţilor şi foştilor săi angajaţi. Era un fel de beneficiu de salariat, pentru că preţul era mai mic decât la ţigările cumpărate pe stradă. Papa a decis să încheie această activitate din 2018 din motive de sănătate. Trebuie să faci cum e mai bine, chiar dacă asta înseamnă nişte costuri. E un exemplu pozitiv.”

Loading...

Vaticanul le oferă angajaţilor săi un aşa numit card comercial care le permite să-şi facă plinul, aprovizionarea şi cumpărături de lux de la magazinele de pe teritoriul său. E un avantaj deloc de neglijat, căci toate produsele sunt duty free şi deci mult mai ieftine decât în Italia, care are un TVA de 22 la sută. Deocamdată, Vaticanul nu va înceta să vândă băuturi alcoolice.

Greg Burke, purtătorul de cuvânt al Papei Francisc: “Evident că există o diferenţă între fumat, în care fiecare inhalare este dăunătoare, şi a bea un pahar de vin sau un păhărel de altceva.”
O diferenţă care e în favoarea Vaticanului, aflat în topul ţărilor cu cel mai mare consum de vin pe cap de locuitor: peste 55 de litri pe an, faţă de 40 în Franţa.
sursa

Loading...