Sfat preţios al unui medic român ajuns din Germania. Cancerul de sân vindecabil în peste 95% din cazuri.

Plecat din România în urmă cu peste 40 de ani şi stabilit în Germania, unde s-a specializat în Medicină şi a ajuns o somitate în domeniul tratării cancerului la sân, profesorul Şerban Costa a explicat pentru „Adevărul” cum poate fi eradicat cancerul la sân.

Loading...

Şef al Clinicii Universitare de Obstetrică Ginecologie din Magdeburg, Germania, medicul Şerban Costa vine periodic în România pentru a consulta şi opera paciente cu cancer la sân, dar şi pentru a le ţine medicilor români cursuri de specialitate în domeniu

Într-un interviu pentru „Adevărul”, profesorul Costa a declarat că această boală, cancerul la sân, poate fi tratată în peste 95 la sută din cazuri. Singura condiţie este ca boala să fie descoperită în fază incipientă. Profesorul Costa a explicat ce trebuie să facă femeile pentru a depista boala în timp util. Potrivit medicului, femeile tinere ar trebui să înveţe să îşi palpeze sânii, iar în cazul în care observă ceva suspect să se adreseze medicului. „Primul lucru pe care trebuie să îl facă femeile este să îşi palpeze sânul ele însele, ceea nu este greu. Femeile tinere, după menstruaţie, ar trebui să îşi palpeze o dată pe lună sânii, de exemplu când fac duş.

Loading...

Fiecare femeie îşi cunoaşte sânii. Este un mod sistematic de a palpa sânii, ceea ce este foarte simplu de învăţat. Ceea ce ar trebui să le producă o grijă este dacă simt o schimbare faţă de ultima palpare. O asemenea investigaţie poate fi învăţată de la un medic. Mulţi medici, chiar dacă nu o fac, ar trebui să ştie cum se palpează sânul”, a explicat profesorul Costa (foto jos). Medicul a mai arătat că în cazul femeilor trecute de 50 de ani, este obligatorie o mamografie o dată la doi ani. „Femeile de la 50 de ani în sus, când incidenţa cancerului de sân este crescută, ar fi bine, indiferent că simt ceva sau nu simt, să îşi facă o mamografie o dată la doi ani.

Nu trebuie să se ducă de capul lor, ci să se ducă la un medic care să le examineze şi să le trimită să îşi facă o mamografie. Acesta este un sistem de screening. Bineînţeles că ar trebui să existe un program naţional de screening, dar până atunci cred că sfatul acesta ar trebui urmat imediat de toate femeile peste 50 de ani”, a mai declarat medicul Şerban Costa , implicat în Germania şi în cercetare pentru găsirea unor noi tratamente. „Nu există acum nişte progrese imediate. Sunt foarte multe substanţe care se testează acum.

Ceea ce este foarte promiţător este că majoritatea pacientelor pot fi vindecate dacă cancerul se diagnotighează în fază incipientă. De asta insistăm să ajungem la un sistem în care pacientele sunt văzute periodic pentru că am ajunge să eradicăm boala asta”, a mai declarat Şerban Costa. Profesorul german a mai spus că medicii care ar trebui să se ocupe de tratarea cancerului la sân sunt ginecologii. „Ei sunt cei care trebuie să ştie cum se palpează sânul. Acest examen clinic este destul de uşor de învăţat. Chiar şi ecografia sânului este o procedură destul de simplă, mult mai simplă decât ceea ce ginecologii ştiu să facă deja.

Fiecare aparat de ecografie poate fi dotat cu o sondă cu care se poate examina sânul. Ceea ce trebuie făcut este să înveţe colegii această formă de investigaţie. Eu sunt dispus şi vom face nişte cursuri de ecografie a sânului. Un asemenea curs am ţinut anul trecut aici la Timişoara şi doresc să iau legătura cu alţi colegi din România care sunt specializaţi pe ecografia sânului şi să oferim asemenea cursuri colegilor care vor să înveţe investigaţia respective”, a mai arătat medicul Şerban Costa.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Loading...