Prof. Adrian Streinu Cercel: Toate persoanele nascute inainte de 1990 ar trebui sa se testeze. Sunt boli care pot evolua ani de zile fara simptome”

Seful Institutului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel trage un semnal de alarma: ”Toate persoanele nascute inainte de 1990 ar trebui sa se testeze de hepatita B, hepatita C si HIV pentru ca inainte de acest an nu existau seringi de unica folosinta si cine a facut injectii sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri.”

Loading...

Medicul a mai tinut sa sublinieze ca aceste virusuri pot evolua ani intregi fara simptome specifice asa ca ar trebui sa ne facem analizele chiar daca nu apar semne de boala.

Peste 60% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru Hepatita B sau C. Mai multe de jumatate dintre romani nu s-au testat, pana in prezent, pentru hepatitele B si C, un procent la fel de ingrijorator fiind inregistrat si pentru numarul de persoane care au trecut printr-un screening de HIV – doar 17,7% din romani. Acestea sunt o parte dintre concluziile studiului Cunostintele, atitudinile si practicile populatiei generale cu privire la HIV/SIDA si hepatita B si C, derulat de Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

Loading...

„In ceea ce priveste nivelul de cunostinte si atitudinile romanilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC si HIV), exista in continuare un numar foarte mare de persoane care nu identifica in mod corect caile de transmitere ale acestor boli, nu au o perceptie corecta a riscului propriu de imbolnavire si tind sa adopte atitudini nepotrivite fata de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV.

De asemenea, faptul ca mai mult de 80% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru HIV arata faptul ca publicul general nu constientizeaza importanta preventiei in cazul bolilor asimptomatice“, a concluzionat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Loading...