PREMIERA NATIONALA: Prima trecere de pietoni INTELIGENTA IN ROMANIA. Ce face mai exact

Trecerea de pietoni inteligenta realizata in centrul orasului Tulcea a intrat in probe, soferii mijloacelor de transport urmand sa fie avertizati vizual atunci cand un pieton traverseaza strada.

Loading...

Trecerea de pietoni inteligenta, un proiect pilot la nivel national, a fost realizata in ultimele doua saptamani in apropiere de centrul orasului, insa timpul maxim de amenajare este de doua zile, potrivit inventatorului Adrian Trifan. Ea va lumina intermitent atunci cand nu este folosita de pietoni si continuu atunci cand pietonii vor traversa strada.

„Lucrarile de amenajare au durat aproape 10 zile, din cauza ca fie nu aveam utilaje la dispozitie, fie nu aveam muncitori. In plus, am avut surpriza ca sticla securizata, rezistenta la trafic, sa fie vandalizata cel mai probabil. In mod normal, lucrarile nu trebuie sa dureze mai mult de doua zile”, a declarat vineri Adrian Trifan, in varsta de 43 de ani.

Loading...

Dalele din sticla securizata au fost fabricate la Bacau, iar investitia in valoare de peste 10.000 de euro, suportata integral de tulcean, are o garantie de cel putin cinci ani.

„Am vrut ca trecerea de pietoni sa fie incalzita, dar neavand energie electrica non-stop, stalpii din apropiere fiind conectati la retea doar dupa caderea noptii, riscam ca pe timpul zilei, iarna, sa transformam trecerea in patinoar”, a mai spus Trifan.

El a depus cererea de brevetare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) in luna noiembrie a anului 2014 si a obtinut certificatul in luna august a acestui an. „Sunt foarte multe strazi pe care nu se poate interveni, datorita faptului ca drumul este in garantie, iar din acest motiv lucram acum la varianta acestei treceri de pietoni care se va lipi pe carosabil”, a mentionat Trifan.

Investitia a fost avizata de Politia Rutiera a municipiului si ar putea sa nu fie singura inventie brevetata de tulcean. „Vreau sa merg la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) sa vad ce brevete au fost acordate pentru siguranta soferilor si pasagerilor implicati in accidente rutiere. Sunt foarte multe evenimente in care oamenii mor fie inecati, fie in masini, din cauza ca nu-si pot desprinde centurile de siguranta”, a mai spus tulceanul.

Administratiile locale din Constanta si Bucuresti s-au aratat deja interesate de trecerea de pietoni care va fi inaugurata oficial luni, 21 noiembrie, la ora 17.00, pe strada Babadag din municipiu.

Loading...