Palatele țigănești cu turnulețe sunt deja istorie. O familie de rromi și-a modificat vila în stil american. Acum asta este noua modă

Se scrie istorie la Timişoara! Avem prima familie de romi care s-a lepădat de turnuleţele de pe palat şi n-a făcut-o cu regret. In locul lor va trona ceva în stil american, dar cu gust pur românesc.

Loading...

„Renuntati la turnulete? Da, renuntam la turnulete! O sa fie ceva frumos, stil american. O terasa frumoasa la balcon, cu gratare, cu mici, ceva modern.”

Loading...

„Renuntati, doamna, la turnulete? Am renuntat deja. Am renuntat, gata! Acuma sa faca si altii cum am facut noi!”

A venit clipa despartirii! Fara lacrimi in ochi si nici cu ridicat de fuste, simbolul familiilor de romi a fost pus la pamant chiar in Timisoara, orasul turnuletelor construite ilegal.

„Traditia noastra veche, cu turnuri. Dar generatia noua, i-am spus tatalui meu: Domnule, degeaba faci ca tu cand nu mai esti daram si fac din nou”, spune un proprietar.

Daca in urma cu doi ani, era un palat in toata regula, acum vila este o casa cu etaj in constructie.

Turnuletele constuite in urma cu doua decenii au costat nu mai putin de 30 de mii de marci. Acum, proprietarul se leapada de ele. Si nici n-ar avea de ce sa le regrete: in locul lor vor sfarai gratarele cu mici!

La demolarea care a facut istorie in randul romilor, tot neamul a pus osul la treaba: „V-ati implicat si dumneavoastra in daramarea turnuletelor? Da, eu cu unchiu-eu, familia. Deci treaba e deja familiara.”

De trei ani, primarul se chinuie sa darame turnuletele. Astazi, edilul a castigat o batalie. Nu si razboiul. Nu toti proprietarii au de gand sa-si puna la pamant simbolul.

In loc sa stopati lucrarile in urma amenzii pe care ati primit-o ieri, dumneavoastra continuati! Nu va puteti bate joc de orasul acesta, umplandu-l de turnulete!

Daca romii nu-si vor demola singuri constructiile, o vor face autoritatile. Cu forta!

CITESTE SI: Locuitorii din Strehaia amenințați cu sechestrul pe palate pentru datoriile la stat: “Am facut palatele “cinstit” dar nu avem bani. Avem cu inima, avem cu astmu’… de unde să mai avem bani? Umblăm după fer și noi”

Panica printre tiganii din Strehaia, somati sa-si plateasca datoriile catre stat. Altminteri, autoritatile le vor pune sechestru pe case si masini.

Tiganii sar ca arsi si spun ca nu mai au aurul de altadata. Datoriile insumeaza 15 milioane de lei, dar, din pacate, situatia e departe de a fi rezolvata. Si chiar daca ar scoate palatele tiganesti la licitatie, statul nu ar recupera mare lucru.
“Ia, uita-te dumneata cat am de plata! 153.675 de lei. Pai, de unde?”, este indignata o femeie.

Mandra nu mai are liniste de cand a fost anuntata ca i se va pune sechestru pe vila pe care a ridicat-o din greu cu barbatul ei din, spune ea, cositorie. Acum femeia e vaduva si spune ca nu are cum sa plateasca darile la stat pentru casa pe care o numeste ea cu “trei camere”.

Reporter: Cate camere aveti?
Mandra: Trei. Am facut-o cu ciocanul… Sa vina sa puna picioare si sa o ia.

Disperare exista si in alte palate din Strehaia. Tiganii spun ca nu mai fac banii de altadata.
“Au zis ca vin si imi pun sechestru. Pai, eu din ce sa o platesc? Eu nu am bani, eu am probleme cu inima, barbatul mi-a murit… Ce sa mai imi ia?! Au zis ca imi iau si masina asta? Noi avem case de acum 30 de ani cand faceam banul cu ciocanul”, isi varsa oful o tiganca.

Sunt 500 de datornici in Strehaia, cu datorii totale la stat de 15 milioane de lei.

Si chiar daca pun sechestru pe bunuri si le scot apoi la licitatie, autoritatile spun ca tot nu recupereaza datoriile.

Simona Baran, sef serviciu taxe si impozite, Primaria Strehaia:

“Nu mai au bani, masinile le lasa amanet sau sunt vandute fara acte, iar cand ne ducem sa punem sechestru, nu avem pe ce. Avem patru case puse sub sechestru, dar nu stiu daca o sa fie vandute vreodata. Nu s-a prezentat nimeni la licitatie.”

In Strehaia sunt localnici care nu si-au platit datoriile catre bugetul local si de 10 ani. De cate ori au descins aici, anchetatorii au ridicat persoane banuite ca au facut prin firme fantoma evaziune fiscala de ordinul a milioane de lei.

Loading...