„Monstrul“ de la Moreni. Cel mai sigur blindat din lume. Secretele blindatului apreciat de englezi, dar care nu-i bun pentru Armata Română

TBT 8X8 poate atinge o viteză maximă de 100-120 km/h, are o rază de acţiune de 700-900 km şi nivel de protecţie 3b. La nevoie, carcasa poate fi îmbunătăţită, asigurând un grad sporit de siguranţă de 4 sau chiar 5b. Este capabil să asigure protecţie în cazul unor arme chimice sau nucleare şi poate permite îmbarcarea echipajului şi din mers. Are o capacitate de 12 persoane, cu tot cu şofer şi un motor diesel de 420 cai putere. TBT are aproape 8 metri lungime şi 2.4 metri lăţime.

Loading...

TBT 8×8 poate servi în mai multe scopuri: punct de comandă, vehicul de recuperare, vehicul de evacuare medicală, cercetare NBC (nucleară, biologică şi chimică) şi maşină de luptă. TBT va fi înarmat, în funcţie de cerinţe, cu diverse tipuri de armament: mitraliera grea DShK de calibrul 12,7 mm, tunul automat Oerlikon calibrul 25 mm şi mitraliera coaxială PK de calibrul 7,62 mm, aruncătorul de bombe M1982 calibrul 120 mm, rachete sol-aer şi antitanc.

Loading...

“Are grad de protecţie 3b cu prosibilitate de a atinge 4 b şi 5 b prin blindaj adiţional. Cel mai tare din lume este un blindat american, dar este o maşină greoaie, care nu prinde mai mult de 50 km pe oră şi are ptoecţie 5a, 5b. TBT vrem să îl menţinem la 120 de km de oră pentru mişcarea trupelor rapide. Va fi o maşină plutitoare. Se pot pune pe el diferite sisteme de apărare şi încărcătură de rachete. Sunt plusuri mari, pe care nu orice le are, la momentul acesta”, adaugă liderul de sindicat de la Automecanica, Constantin Bucuroiu. Automecanica Moreni a fost înfiinţată în 1968, având ca principal obiect de activitate fabricarea de autovehicule blindate pe roţi. În cei 47 de ani a realizat peste 15.000 de produse, majoritatea destinate exportului în spaţiul ex-Sovietic, fosta Republica Democrată Germană, Algeria, Bangladesh.

Până acum transportorul a trecut printr-o serie de teste şi se află în proces de realizare a prototipului. Testele au arătat că TBT este printre cele mai sigure blindate de pe piaţă.

sursa: adevarul.ro

Loading...