Medic cardiolog: „Aş da o lege prin care decidenţii să fie obligaţi să se trateze doar în sistemul de stat din România“

Dr. Alexandru Mischie este preşedintele grupului de lucru în cardiologie al International Society for Telemedicine and eHealth

Loading...

Într-un interviu acordat „Weekend Adevărul“, doctorul Alexandru Mischie face o comparaţie între sistemul sanitar românesc şi cel francez, justificând de ce a optat pentru cel de-al doilea şi în ce condiţii s-ar întoarce să profeseze în spitalele din România.

Medicul cardiolog Alexandru Mischie (39 de ani) este coordonatorul activităţii de cardiologie intervenţională şi al unităţii de terapie intensivă coronariană de la Spitalul Montlucon, din Franţa, şi ocupă, totodată, funcţia de preşedinte al grupului de lucru în cardiologie al International Society for Telemedicine and eHealth, societate cu peste 90 de filiale naţionale în toată lumea.

Loading...

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti. S-a specializat şi supraspecializat la mai multe universităţi din Franţa. În urmă cu cinci ani a emigrat în Hexagon, dezamăgit de sistemul de sănătate din România. Nu putem neglija, totuşi, acest detaliu al biografiei sale: Alexandru este fiul lui Nicolae Mischie, cel care a condus PSD Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj, fiind primul om politic care a căpătat renumele de „baron“. A fost condamnat penal în mai multe dosare.

„Weekend Adevărul“: De ce aţi ales să urmaţi o carieră medicală?
Dr. Alexandru Mischie: Am ales această cale, iniţial, datorită insistenţelor părinţilor mei, dar, apoi, m-am îndrăgostit de această meserie care a devenit şi pasiunea mea de zi cu zi. Am realizat că îmi place să pot ajuta oamenii într-un mod cât mai direct şi cu rezultate imediate. Acest ajutor oferit îmi creează o stare de bine şi un mare confort emoţional, ştiind că, la finalul zilei, am salvat viaţa a cel puţin o persoană prin acţiunile mele.

Totuşi, aţi ales să ajutaţi mai ales pacienţii străini, aţi plecat în străinătate. De ce?
Pot să spun că au fost motive profesionale şi personale. În primul rând, din cauza sistemului medical românesc subfinanţat şi a volumului de muncă ridicat. Aş da ca exemplu faptul că în Franţa, după o zi de gardă de 24 de ore, îi este interzis medicului să rămână la spital, se consideră că pune în pericol viaţa pacientului, dar şi pe a sa. În România, după o gardă de 24 de ore, medicul trebuie să rămână şi să muncească încă 8 ore, ca şi cum ar fi freş. Ar mai fi accesul foarte dificil la tehnică, din cauza dotării proaste a spitalelor şi faptul că atât medicii rezidenţi, cât şi restul medicilor sunt foarte prost plătiţi: un medic rezident câştigă în România 500 de euro pe lună, un medic specialist – 900 de euro, faţă de 1.700 de euro şi, respectiv, 4.500 de euro în Franţa.

Sunt salarii de mizerie, dacă ţinem cont că aceşti oameni salvează vieţi şi ţinând cont, de asemenea, de cei 10-15 ani de studiu suplimentar, după terminarea liceului: facultate – 6 ani, rezidenţiat – între 3 şi 6 ani, supraspecializări – 1-3 ani. De fapt, în medicină nu ne oprim din învăţat niciodată, fiindcă trebuie tot timpul să fim la curent cu noutăţile. Şi, nu în ultimul rând, dezamăgirea faţă de faptul că în România lucrurile nu merg înainte, ci mai de graba înapoi, valabil pentru toate guvernările, şi că libertăţile de bază ale cetăţeanului, câştigate greu la Revoluţie, nu sunt respectate.

Ce poziţie ocupaţi în România în momentul plecării în străinătate?
În 2009 am plecat pentru prima dată, în timpul rezidenţiatului, la un grant de cercetare în Italia, la Roma, câştigat prin concurs, din partea Societăţii Europene de Cardiologie. 30 de proiecte europene au candidat, din care doar două au fost câştigătoare, al meu fiind unul dintre ele. Apoi am revenit în ţară o perioadă, iar ulterior mi-am continuat formarea pentru încă o perioadă de câţiva ani în Franţa, finanţându-mi şederea prin salariul cu care eram remunerat.

Când am luat hotărârea să profesez definitiv în Franţa, în 2013, eram asistent universitar la Catedra de Cardiologie a Spitalului „Bagdasar-Arseni“, condusă de prof. Crina Sinescu. De fapt, doamna profesor Crina Sinescu mi-a fost atât şef, mentor, excelent profesionist, cât şi prieten, şi doresc să-i mulţumesc şi pe această cale pentru încrederea pe care mi-a acordat-o.
„Rar am auzit lucruri neplăcute la adresa unui medic român“

Citeste mai mult

Loading...