Masina electrică made în Romania: Mai ieftină ca Dacia și născută pe vechea platforma ARO

Masinile electrice ar putea reprezenta viitorul industriei auto, caci sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator decat cele ce folosesc combustibilii fosili. Insa au un mare dezavantaj: pretul prea mare. Solutia a fost gasita de o echipa de romani, care vrea sa produca un astfel de automobil low-cost, mai ieftin ca o Dacie.

Loading...

„Capul rautatilor” e un om de afaceri belgian, Henri Jonckheere, care a pus totul in miscare, alaturi de Marc Czarka, originar tot din „Tara Ciocolatei”.
Ziare.com a stat de vorba cu unul dintre cei care fac parte din proiect, anume Stefan Breban, care preda la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) si face parte din Departamentul de Masini si Actionari Electrice al institutiei de invatamant.

Prototipul
Echipa tehnica a proiectului e realizata din romani: Cristian Mocan (design), Petre Teodosescu (convertor de putere si electronica), Paul Bere (materiale compozite), George Ursescu (sisteme mecanice), iar Stefan Breban se ocupa la masina electrica de propulsie.
Acesta din urma ne-a explicat ca sunt in tratative cu o companie care activeaza pe vechea platforma industriala ARO de la Campulung Muscel, pentru ca ei sa faca productia prototipurilor si sa continue cu cea de serie.

Loading...

Sunt ambitiosi si vor sa faca aproape totul la nivel local.
„Pentru prototipuri se folosesc echipamente care se gasesc pe piata, urmand ca ulterior sa se gaseasca furnizori dedicati (in principal din Romania) „, ne-a explicat Stefan Breban.

„In sectorul productiei de componente auto, tara noastra are sute de producatori mici si mari, in concluzie nu va fi foarte dificil sa ne aprovizionam cu echipamente si materiale de la noi”, a adaugat acesta.

De ce va fi capabila masina electrica romaneasca
Masina „Go4Two” e gandita cu doua versiuni: una cu autonomie de 80-100 de km (condusa economic) cu o baterie de 3 kWh si a doua ar merge 160-180 km, avand doua baterii de 3kWh. Distanta e mai mult decat acceptabila, daca stam sa ne gandim ca ar fi un automobil de oras.

In plus, masina va avea doua moduri de incarcare: unul rapida, pana la 80% din capacitate, care va dura 30 de minute, iar cel lent si complet – de la 3 pana la 4 ore.

Modelul initial va fi limitat la o viteza de 45 km/h, ceea ce inseamna ca va fi incadrat la categoria tricicletelor.

Cat despre masa, masina va cantari, neincarcata, intre 150 si 200kg, iar cu doi pasageri, pana la 350 kg maxim, informează ziare.com

Loading...