În timp ce ecologii se luptau zadarnic cu problema purificării oceanelor, acest tânăr a găsit soluția

Ambalajul de plastic ne-a ușurat semnificativ viața de zi cu zi. El este confortabil din toate punctele de vedere: ușor, rezistent și impermeabil. Dar utilizarea plasticului are o parte urâtă — poluarea mediului ambiant.

Loading...

Fragmentele de pungi, sticlele de plastic și alte deșeuri murdăresc tot ce ne înconjoară. În timp ce adunarea gunoiului de pe uscat este destul de simplă, scoaterea deșeurilor din apă presupune o sarcină mai complicată.

Problema este că gunoiul din apă nu se adună într-un singur loc, ci plutește liber pe valuri. Pe uscat putem aduna toate deșeurile în grămezi, pe care le încărcăm apoi în mașini. Iar în ocean trebuie să înoți după fiecare sticlă, ambalaj și această sarcină este foarte costisitoare…

Loading...

Astfel, în oceane s-au format câteva pete uriașe de gunoi. Și în timp ce oamenii de știință se scărpinau la ceafă nedumeriți, fiindu-le frică doar să-și imagineze cât ar costa purificarea apelor, Boyan Slat (20 ani) a propus o soluție genială pentru această problemă.
Ideea lui presupune ca munca cea mai dificilă să fie realizată de către …curenții de apă! Iar oamenilor le rămâne doar să instaleze într-un anumit loc o barieră plutitoare în formă de V. Astfel gunoiul se va concentra într-un singur loc, de unde va putea fi extras cu ușurință și transportat la mal.

Bariera plutitoare este foarte rezistentă, fiind fabricată din 10 straturi de cauciuc, poliester și țesături. Înălțimea și adâncimea ei sunt de 1.5 metri fiecare. Ea nu împiedică mișcarea animalelor marine.

Pentru realizarea acestei idei a fost necesară o perioadă de un an. După câteva testări reușite, realizate în niște bazine închise, a fost construit primul exemplu de dimensiuni reale. În prezent, el este instalat în Marea Nordului, unde va fi testat pentru ultima dată.

Instalația este dotată cu senzori speciali, care permit controlarea procesului de purificare. Dacă exploatarea practică a acestei bariere va fi reușită, atunci în 2020 va debuta cel mai mare proiect de curățare a apelor oceanice din istorie!

Și, pentru atingerea acestui obiectiv, a fost deja anunțat un concurs pentru inventarea unor vase speciale de adunarea a gunoiului, care vor funcționa în tandem cu bariera lui Boyan Slat, fiind sincronizate cu senzorii ei.

Iarăși m-am convins de corectitudinea zicalei: „Toate lucrurile geniale sunt simple”. Un tânăr obișnuit a reușit să rezolve eficient o problemă, a cărei soluție era căutată zadarnic de cele mai luminate minți ale planetei! Dacă ești impresionat de această idee, povestește-le prietenilor tăi despre ea.

Loading...