În 1993 mașina acestui tânăr s-a defectat chiar în mijlocul deșertului. Ce a meșterit din ea în 12 zile

Un electrician francez pe nume Emil Lerey locuia în Africa de Sud în momentul în care i-a venit ideea să facă o excursie în partea de vest a Africii de Nord. Fiindcă traseul lui trecea și prin pustiul Sahara, bărbatul era conștient că va avea nevoie să fie echipat corespunzător.

Loading...

Emil a mai avut ocazia să parcurgă același traseu, dar cu o altă mașină, decât cea pe care și-a ales-o pentru excursia dată. Acum el a optat pentru un compact „Citroen 2CV”. Tocmai acesta a fost momentul decisiv în aventura sa…

Punctul de plecare a fost Marocul, iar din Tan-Tan el trebuia să urmeze direcția Mauritania, la fel traseul lui trecea prin zona de conflict din Sahara Occidentală. Din cauza izbucnirii unor lupte aprige, Emil a fost oprit la frontieră de către grăniceri. Aceștia i-au interzis să-și continue traseul, iar dacă totuși vroia să și-l continuie trebuia să ia cu el un pasager.

Loading...

Emil a reușit să ”scape” de pasagerul dubios propus de grăniceri, motivând și convingând astfel autoritățile că asigurarea pentru Citroen nu-i permite să aibă pasageri. Totuși a ascultat de autorități și s-a întors din drum. În momentul în care a ieșit din vizibilitatea grănicerilor s-a tot plimbat prin zonă să găsească o cale pentru a ocoli punctul de frontieră. Căci nu era cazul să renunțe așa ușor la călătoria mult visată. A reușit într-un sfârșit.

Pe parcurs drumul devenea tot mai greu accesibil și era foarte accidentat, iar la un moment dat a auzit un scrâșnet teribil de metal. Citroen-ul s-a înfipt în pământ, din păcate nu mai exista nici o șansă de a restabili automobilul.
După ce bărbatul și-a evaluat situația, a ajuns la concluzia că proviziile îi vor ajunge doar pentru următoarele 10 zile. Iar cea mai apropiată localitate de zona unde se afla el – 32 de km distanță. Pentru a ajunge pe jos până acolo și pe un drum atât de accidentat era prea riscant.

Emil avea excelente abilități mecanice și ani buni de practică. Astfel el a decis să salveze ce mai era posibil, pentru a ajunge la civilizație. Electricianul a demontat corpul mașinii, în care se adăpostea de soarele arzător al deșertului. S-a apucat să demonteze automobilul pe piese pentru a înțelege ce va avea nevoie.

Meșterul iscusit avea la îndemână doar un set standard de instrumente, din această cauză el a fost nevoit să-și adune manual noua sa ”motocicletă”. Inițial a crezut că se va isprăvi în 3 zile, dar de fapt a avut nevoie de 12 zile până să pornească noul vehicul și să plece la drum.

„Cămila de deșert” a lui Emil putea ajunge până la viteza de 19,2 km/h, ceea ce a fost suficient pentru bărbat ca să scape din deșert.

Când a ajuns la primul oraș, el a fost oprit de poliție, care ulterior l-a și ajutat să ajungă acasă. Ofițerii de poliție i-au oferit apă lui Emil, dar i-au pus și o amendă pentru conducerea unui vehicul neînregistrat.

Chiar și peste 25 de ani Emil încă mai păstrează „cămila din deșert”. Iar atunci când povestește despre acel eveniment ochii îi strălucesc deosebit, parcă ar zice: „Când mașina s-a defectat în mijlocul deșertului, eu doar am construit alta”.

Povestea lui Emil Lerey prezintă un exemplu deosebit de ce este în stare omul atunci când este pus în situații extreme.

Loading...