Imaginea emoţionantă din Primul Război Mondial: un soldat scrie în tranşee o ultimă scrisoare celor dragi

Din Primul Război Mondial au rămas puţine imagini. Cu atât mai mult, cele care au ajuns până la noi au o valoare-document.

Loading...

O fotografie emoţionantă, din Primul Război Mondial, a străbătut veacul şi a ajuns până la noi. În ea apar doi soldaţi români care scriu cu un ciot de creion câteva rânduri celor dragi pe care i-a lăsat acasă şi la care poate nu se vor întoarce niciodată.

Imaginea a fost publicată de www.redescoperaistoria.ro. Pe acest site se găsesc alte sute de imagini din cele două conflagaţii mondiale, dar şi imagini din vreme de pace.

Loading...

Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Pe front, au murit peste 330.000 de români.

Decizia de a intra în război nu a fost luată cu inima uşoară, dar se profilase deja orizontul spre care urma să se îndrepte ţara. Consiliul de coroană din 14/27 august 1916 a consfinţit intrarea României în Marele Război alături de Antanta şi îngroparea definitivă a tratatului cu Austro-Ungaria, încheiat în 1883, în secret – un act de care ştiau doar regele Carol I şi câţiva lideri politici –, al cărui singur garant fusese Regele României, la care aderase şi Germania şi care aducea ţara noastră alături de Puterile Centrale.

După doi ani de război, de sărăcie, de epidemii, în care România aproape dispăruse ca stat, după o pace de compromis dezastruoasă, se împlinea idealul naţional, pentru care intraserăm în luptă, şi chiar mai mult de-atât. Se năştea România Mare: în 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, iar pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a decretat unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Sătmar cu Regatul României.

Loading...