Iată 10 îndemnuri prețioase, pe care să i le dai copilului cât nu-i târziu:

Părinții zilelor noastre se confruntă cu numeroase probleme, una dintre ele fiind educația copiilor. Probleme financiare, legate de muncă, o grămadă de obligații, lipsa odihnei și alți factori pot deveni niște impedimente substanțiale în procesul de educare și îngrijire a copiilor.

Loading...

Deși părinții nu mai sunt la fel, valorile care trebuie să fie promovate au rămas aceleași. Imaginați-vă cum s-ar schimba lumea dacă descendeții noștri ar ști ce este smerenia, bunăvoința, compasiunea, empatia, răbdarea, respectul și toleranța.

De aceea, indiferent cât timp reușești să acorzi copilului, cultivarea acestor valori în el îl vor ajuta să devină un adult sănătos, fericit și respectabil.

Loading...

1. „Oferă întotdeauna ceea ce poți.”

Învață copilul că a oferi e mult mai important și mai prețios, decât a primi, pentru că zâmbetul pe care-l vezi atunci când dai ceva, aduce după sine mult mai multe recompense.

2. „Prețuiește lucrurile mărunte în viață.”

În realitate, lucrurile mărunte sunt cele care îi vor umple inima cu iubire și bucurie. Ajută-l să se bucure de natură, plimbări, călătorii, soare… astfel el nu va avea nevoie de lucruri grandioase ca să fie fericit.

3. „Iubește viața.”

Învață copilul să urmărească ceea ce vrea în viață și să nu renunțe niciodată. Învață-l să facă ceea ce-l face fericit. Atât timp cât el își gășește satisfacția și iubește viața pe care o trăiește, el nu se va opri.

4. „Fii recunoscător în fiecare zi.”

Îndeamnă copilul să fie recunoscător pentru tot ce i s-a oferit și să nu-și dorească mai multe decât are nevoie. Budha spunea: „Dorința este rădăcina tuturor suferințelor.”

5. „Plăcerea este cel mai mare dar pe care-l poți oferi.”

Îndrumă copilul să fie bun cu lumea, chiar dacă e vorba de a deschide ușa cuiva sau de a oferi locul în transportul public. Învață-l să trăiască în această lume în care oamenii au nevoie de ajutor, pentru că el poate face ca aceasta să devină mai bună, numai dacă va fi cu inima deschisă.

6. „Fii respectuos, chiar dacă nu ești de acord cu cineva.”

Învață copilul să aibă o atitudine plină de demnitate, empatie și respect, chiar dacă nu are nimic în comun cu persoana cu care comunică.

7. „Ascultă-ți inima.”

Ajută copilul să înțeleagă că indiferent ce i-ar spune cei din jur, răspunsurile adevărate se găsesc doar în interiorul lui. Învață-l să găsească propriile căi, ascultându-și inima.

8. „Nu lăsa pe nimeni să-ți fure fericirea.”

Învață copilul să înțeleagă că ceea ce crede el despre sine e mult mai important decât părerea celor din jur. De asemenea, ajută-l să conștientizeze că el este responsabil doar de propriile sentimente și emoții. El nu poate controla situațiile, însă este responsabil de modul cum reacționează la ele.

9. „Tu ești ceea, la ce te gândești.”

Este o lecție oferită de Budha. Indiferent la ce te gândești tu, învață copilul să-și amintească de gândurile sale și să încerce să privească lucrurile cu optimism. Negativismul ucide energia.

10. „Nu te teme să greșești.”

Probabil, acesta este cel mai important lucru pe care ai putea să-l înveți. Fă-l să înțeleagă că greșelile sunt partea sănătoasă a vieții și că atunci când o ușă se închide, înseamnă că aceasta n-a fost cea potrivită.

Loading...