Decât să ia bani din milă, mai bine își fac o vilă! Aceasta este comuna din România cu cele mai impunătoare case: “Cu ajutorul social nu reușeam să trăim mai mult de o săptămână!”

Gata cu ajutoarele! Asistaţii social din comuna doljeană Braloştiţa s-au săturat să stea cu mâna întinsă la stat şi să primească bani lunar, aşa că au plecat la muncă în străinătate. Oamenii susţin că au reuşit să îşi ridice adevărate vile cu sumele câştigate în Spania, Germania, Belgia sau Danemarca.

Loading...

“Cu ajutorul social nu reuşeam să trăim mai mult de o săptămână”, îşi aminteşte Gheorghe Miri (42 de ani), locuitor la comunei Braloştiţa (Dolj), tată a trei copii. Prin urmare, omul a decis să plece în străinătate, ca să muncească în agricultură. Miri a reuşit să strângă o sumă importantă de bani, astfel că în curtea sa a apărut, lângă locuinţa mică şi sărăcăcioasă, o vilă cu etaj.

Sursa foto: adevarul.ro

Loading...

„Am fost la muncă în Spania şi am reuşit să strâng bani şi să-i ofer familiei un viitor mai bun”, se laudă el.

“Nu vreau să mai ajung niciodată la mila statului. Mi-am propus să plec în fiecare an ca să muncesc în străinătate, fiindcă vreau să le construiesc şi copiilor câte o casă. A fost foarte grea perioada în care nu aveam absolut nimic“, adaugă Miri.

Lenuţa Miri, o altă localnică din comuna Braloştiţa, verişoară cu Gheorghe, i-a urmat exemplul şi a mers la lucru tot în Spania.

Dacă până acum trei ani stătea cu mâna întinsă la stat, acum situaţia este alta. „Am lăsat acasă cinci copii cu tatăl lor, dar gândul meu a fost tot timpul la ei. Am reuşit să ridicăm o vilă cu etaj, însă banii nu ne-au ajuns ca să o terminăm. Cred însă că în doi ani o să fie gata. Anul viitor, în martie, o să plec din nou în Spania. Am câştigat între 3.000 şi 5.000 de euro pe contract. În mediul rural e foarte greu să îţi găseşti un loc de muncă. Dacă să mergi să lucrezi cu ziua, faci doar 50 de lei“, explică Lenuţa pentru adevarul.ro.

Sursa foto: adevarul.ro

Dumitru Amza, primarul comunei Braloştiţa, spune că numărul dosarelor privind acordarea de ajutoare sociale a scăzut de la 300 la 50. „Oamenii au fost nevoiţi să plece în străinătate, iar tot ce au câştigat acolo au investit în zonă. Şi-au ridicat case frumose, iar localitatea a înflorit în ultimii ani. În satul Valea Fântânii a rămas o singură persoană care primeşte ajutor de la stat“, dezvăluie edilul.

CITESTE SI: Oraşul din România unde vilele sunt construite din ajutoare sociale britanice. La porţile caselor stau BMW-uri ”sclipitoare” cu numere de Anglia!

Jurnaliştii de la publicaţia britanică Daily Mail au publicat un articol despre Ţăndărei, localitatea din România unde mai mult de 100 de case sunt construite cu bani câştigaţi ilegal în Regatul Unit, potrivit Scotland Yard.

”Străzile colorate ascund un secret întunecat: este un oraş care se presupune ca este construit pe baza beneficiilor sociale britanice, unde localnicii care respectă legea se tem de revenirea de peste hotare a vecinilor lor. Bine aţi venit în Ţăndărei, un oraş unde multe dintre case au fost construite pe socoteala sistemului generos de beneficii sociale al Marii Britaniei – şi abilităţii subclasei infrracţionale de a manipula acest beneficiu”, scrie Daily Mail în ediţia online.

Publicaţia descrie oraşul drept unul care s-a schimbat enorm în ultimii ani: numărul de vile de aici s-a triplat din momentul în care a atras atenţia internaţională. Dintre acestea, mai mult de 300 – dintre care majoritatea cu BMW-uri ”sclipitoare” şi autoturisme Volkswagen parcate pe aleile pavate cu atenţie – se crede că au fost plătite de contribuabilii britanici prin bani câştigaţi ilegal sau prin înşelătorii legate de beneficiile sociale din Regatului Unit.

Faptul că mai multe din maşinile parcate în faţa caselor au plăcuţe de înmatriculare britanice reprezintă o dovadă a faptului că romii care au călătorit în Regatul Unit pentru a solicita ajutoare sociale au trimis bani acasa, unde salariul mediu anual este de circa 4.100 de lire sterline. Potrivit Daily Mail, mai mult de 3.000 de romi au solicitat astfel de ajutoare, potrivit unor date statistice ale Guvernului britanic. Cei care sosesc în Regatul Unit beneficiază de acelaşi acces la beneficii ca şi un cetăţean al Regatului Unit, ceea ce înseamnă primirea a 20,70 lire sterline pentru cel mai mare copil din familie şi încă 13,70 lire sterline pentru ceilalţi copii. Astfel, pe parcursul unui an, o familie cu trei copii ar putea să primească circa 2.500 de lire sterline, mai mult decât jumătate din salariul mediu anual la nivelul României.

”Mă bucur că sunt plecaţi din ţară. Când se întorc, nu ies afară după lăsarea întunericului (…). Este prea periculos.” a declarat un localnic publicaţiei.

Două dintre casele somptuoase din Ţăndărei aparţin clanului Radu. Adrian Radu, un membru arestat al acestui clan, a beneficiat de 29.000 de lire sterline din partea Regatului Unit între 2008 şi 2010 şi, momentul arestării sale, avea o vilă cu şase dormitoare şi un autoturism Audi Q7.

Loading...