Condițiile în care românii pot obține 45.000 lei de la stat pentru mașină electrică

Românii care vor să-și ia mașini electrice vor putea cere statului, în anul 2018, o subvenție nereturnabilă de până la 45.000 de lei, așa cum prevede legislația actuală.

Loading...

Persoanele fizice care vor să-și ia mașini electrice în acest an vor putea cere de la stat o subvenție nerambursabilă care poate trece de 9.000 de euro. Concret, este un ecotichet în valoare de:
-45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;
-20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Autoritățile vor acorda un singur ecotichet pentru fiecare mașină electrică cumpărată, iar fiecare persoană fizică va putea să beneficieze de mai multe ecotichete pentru un număr egal de autoturisme.
Practic, valoarea ecotichetului va fi scăzută direct din prețul de achiziție al mașinii electrice noi, astfel că banii nu vor ajunge efectiv în mâinile solicitanților.

Loading...

Referitor la mașini, ordinul prevede că cele electrice hibride sunt cele care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preiau energie din două surse de energie stocată (un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice), care are o sursă de alimentare externă („Plug-in”) și care generează o cantitate de emisii de CO2 sub 50 g/km.

Iar autovehiculele pur electrice sunt cele propulsate de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificate ca vehicule cu zero emisii poluante.

Persoanele fizice vor putea participa în programul Rabla plus dacă-și au domiciliul în România și n-au datorii la autoritățile locale.
Procedural, obținerea ecotichetului ține de înscrierea la un producător validat, în baza unei copii certificate „conform cu originalul” a actului de identitate și a unui certificat original de atestare fiscală eliberat de autoritățile locale de la domiciliu/reședință.

Citeste mai mult

Loading...