Care sunt diferențele între nașterea naturală și cea cezariană

Argumente pro pentru nașterea naturală

Loading...

1. Corpul tău este în mod natural echipat pentru a da naștere pe cale naturală, fără intervenția medicală. Procesul începe cu dilatarea colului uterin și se termină cu un nou-născut.

2. Femeile au un sentiment de împuternicire și realizare după nașterea vaginală. Acestea sunt participanți activi la experiența de naștere. Ele trebuie să împingă pentru a-și mișca copilul prin canalul de naștere și în lume.

Loading...

3. Durata spitalizării este mai scurtă după nașterea vaginală. (Ai fi în spital de la 24 până la 48 de ore după naștere).

4. Ai un timp de recuperare mai rapid cu o naștere vaginală și vei avea mai puțină durere postpartum.

5. Copilul tău este mai puțin probabil să aibă anumite probleme respiratorii, inclusiv tahipneea tranzitorie a nou-născutului sau TTN (lichid în plămânii nou-născuților). TTN nu esteo afecțiune gravă și se elimină în 2 până la 3 zile de tratament.

6. Sugarii născuți pe cale naturală are, de asemenea, un risc scăzut de hipertensiune pulmonară persistentă – o condiție în care organele copilului sunt lipsite de oxigen deoarece sângele nu curge în plămâni așa cum ar trebui.

7. Sugarii sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta astm bronșic, alergii alimentare și intoleranță la lactoză mai târziu în viață. Acest lucru poate fi cauzat de expunerea la bacterii benefice în canalul de naștere.

8. În sarcinile viitoare, procesul poate fi mai puțin dureros și mai rapid.9. Poți să alăptezi imediat și mai eficient decât femeile care fac cezariană.

10. Este un risc scăzut de hemoragie maternă, cheaguri de sânge și vătămări ale organelor interne.

Argumente contra nașterii naturale:

1. Frica de naștere poate cauza anxietate și tulburări emoționale pentru unele femei.

2. Deși cele mai multe nașteri vaginale sunt sigure, pot apărea complicații neprevăzute în timpul travaliului și al nașterii, inclusiv hemoragii.

3. Ești expusă riscului de rupere a perineului.

4. Copilul se confruntă cu riscul lipsei de oxigen, dacă există compresie a cordului sau alte probleme în timpul travaliului și al livrării.

5. Bebelușul poate prezenta traume fizice în timp ce trece prin canalul de naștere, inclusiv vânătăi, umflături și, în cazuri rare, oase rupte.

6. Naștereile vaginale pot crește probabilitatea prolapsului de organe pelvine după naștere (unul dintre organele pelviene se mișcă din locația inițială și se extinde în canalul vaginal).

7. În cazuri foarte rare, poate apărea inversarea uterină după nașterea naturală. Dacă nu este tratată imediat, aceasta poate duce la hemoragie severă (sângerare) și șoc și poate duce la moartea mamei.

8. Poți avea dureri după actul sexual timp de trei luni după nașterea bebelușului.

9. Apare un risc mai mare de incontinență urinară (scurgeri de urină) decât la femeile cu operații. Având o naștere vaginală asistată, o etapă de împingere prelungită și un copil mare crește riscul.

Argumente pro cezariană:

1. Astfel de operații pot fi mai convenabile, dat fiind că data sosirii bebelușului este programată.

3. Poții evita sarcina care depășește termenul cu o operație. Cele mai multe sunt programate de regulă între 39 sau 40 de săptămâni de gestație.

4. Se reduce riscul de hemoragie postpartum.

5. Se reduc riscurile de complicații, inclusiv infecții, leziuni accidentale la organele abdominale, lacerații la copil și probleme legate de anestezie.

6. Dacă ai o boală cu transmitere sexuală sau o infecție (cum ar fi herpesul, HIV, hepatita și HPV), riscul de a-ți infecta copilul este redus foarte mult cu o cezariană.

7. Ai la un risc mai scăzut de trauma de la naștere care are loc la naștere vaginală, cum ar fi umflături sau vânătăi.

8. S-ar putea să ai un risc scăzut de leziuni ale podelei pelvine. Femeile cu cezariană planificată au mai puține cazuri de incontinență urinară (incapacitatea de a menține urina) în săptămânile de după naștere.

Argumente contra cezarianei:

1. Cezariana este o intervenție chirurgicală majoră abdominală care vine cu riscuri chirurgicale și complicații încă de la anestezie. Efectele secundare ale anesteziei pot include dureri de cap severe, greață și vărsături. Anestezia poate afecta, de asemenea, bebelușul, determinându-l să fie lent sau inactiv când este născut.

2. Ai o perioadă mai lungă de spitalizare și o perioadă de recuperare postpartum mai lungă decât în cazul nașterii naturale.

Citește și: 10 greșeli pe care le fac părinții fără să-și de seama
3. În urma unei operații nereușite, vă confruntați cu riscul ca chirurgul să îți taie accidental intestinul sau vezica urinară.

4. Pierzi mai mult sânge, mai exact aproximativ 1000 ml (sau 1 litru) de sânge.

5. S-ar putea să scadă funcția intestinului după o operație cezariană.

6. Problemele respiratorii sunt mai frecvente la copii născuți astfel. Problemele includ tahipneea tranzitorie a nou-născutului (TTN) și sindromul de detresă respiratorie.

7. Unele cercetări au arătat că șansele decesului neonatal (bebelușul moare în primele 28 de zile de viață) sunt mai mari în cazul unei nașteri prin cezariană.

8. Având o cezariană anterioară crește riscul de rupere uterină (o rupere în peretele uterului, care apare frecvent la locul inciziei ).

9. Alăptarea este mai dificilă după o cezariană.

10. În unele cazuri, bebelușul poate fi tăiat sau rănit de bisturiul medicului în timpul unei operații de cezariană. E vorba de răni ușoare însă.

11. Copiii prezintă un risc mai mare pentru hipertensiunea pulmonară persistentă.

12. O cezariană este mai scumpă decât o naștere vaginală.

13. Atacuri de cord.

14. Hematomul plăgii – masa sângelui coagulat sub locul inciziei.

15. Inflamația țesutului uterin care este cauzată de o infecție cu bacterii.

16. Cheaguri de sânge în vene.

17. Hemoragia (sângerarea) care necesită o histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului).

18. Deschiderea rănii

19. Amorțeală sau durere în zona din jurul cicatricilor

20. Infecțiea postpartum

Loading...