Asta e boala care te ucide incet, fara sa simti, si pe care multi o confunda cu raceala

Astmul sau cancerul la plamani sunt depistate de multe ori prea tarziu, pentru ca simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei banale raceli.

Loading...

Tusea este un semn al racelii, insa daca persista, atunci ar putea ascunde afectiuni grave, printre care si rinita alergica. Netreatata, aceasta se poate complica si duce la astm.
„Reactiile alergice produc bronhospasm si de la bronhospasm pana la un astm bronsic este doar un pas. Deci de la o rinita alergica netratata poate sa duca în timp la astmul bronsic, boala cronica, care în timp în evolutie timp de zeci de ani poate sa duca la complicatii cardiovasculare, pentru ca e presiunea mare pusa pe cord”, spune Corina Mella, medic primar ORL, potrivit Digi24.

Desi nu se trateaza, astmul bronsic trebuie tinut sub control. Persoanele care fumeaza sunt mai expuse la aceasta boala. Nedepistata la timp, aceasta poate duce chiar la cancer pulmonar.
„Plamanul nu are receptor de durere. Plamanul nu doare. Asta este drama cancerului pulmonar, ca spre deosebire de alte cancere care sa se manifeste diferit, cancerul pulmonar poate sa creasca nestingherit, pentru ca plamanii nu dor, abia cand invadeaza învelisurile plamanului poate sa apara durerea”, spune Oana Deleanu, medic primar pneumolog Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta”.

Loading...

Un alt simptom care ar trebui sa te puna pe ganduri este respiratia grea, numită dispnee în termeni medicali.
„Poate să fie o dispnee de efort, când omul merge face efort sau de repaos chiar și când stă locului tot greu respira”, spune Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În România, 1 adult din 20 suferă de BPOC. Aceasta este numită şi boala fumătorului.

Dacă în unele cazuri poate semnala un astm sau o rinită alergică, respiraţia îngreunată însoţită de oboseală şi tuse poate însemna o afecţiune mult mai gravă: bronhopneumopatie obstructiva cronică. Pe scurt, BPOC.
„Omul începe să respire mai greu când face un efort important și spune la 48 de ani: uite, n-am prins autobuzul , la alergare fiindca am îmbătrânit, când el este învechit fumător și suferă de BPOC”, afirmă Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Afecţiunea se manifestă în jurul vârstei de 40 de ani, pentru că 80% dintre bolnavii diagnosticaţi sunt persoane care fumează de 20-30 de ani. Nu neglijaţi nici transpiraţiile însoţite de creştere a temperaturii. Acestea pot fi simptome ale pneumoniei sau ale tuberculozei.

„Febră, frison, junghi toracic, tuse iniţial seacă, apoi cu expectoraţie. Starea în general e gravă, bolnavul e la pat”, spune Oana Deleanu, medic primar pneumolog Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta” .

Trataţi cu atenţie şi durerile de cap, dacă se repetă sau nu cedează la tratamente obişnuite.

„O durere de cap poate sa ascundă inclusiv un anevrism cerebral. Una e sa știi uite am un anevrism acolo care trebuie tratat operat și una e să știi tocmai când s-a rupt anevrismul”, afirmă Corina Mella, medic primar ORL.
Durerile de cap pot fi şi semn de meningită, sinuzită sau viroză respiratorie. Atenţie! O raceală poate fi confundată şi cu o afecţiune prezentă la 80% dintre tineri. Se numeşte mononucleoză infecţioasă sau boala sărutului. În unele cazuri, există riscul complicaţiilor. Mai exact a rupturii de splină.

„Mulţi dintre ei nu ştiu că au avut. Dacă facem o analiză de laborator să vedem cine a trecut prin mononucleoză, o să constatăm că mulţi au trecut prin mononucleoză”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, Institutul de Boli Infectioase „Matei Balș”.

De aceea, nu ignoraţi simptomele unei răceli aparent banale! Adresaţi-vă imediat medicului pentru a trata la timp o afecţiune care vă poate pune viaţa în pericol!

Loading...