Acestei doctorite din Iasi nu i-a pasat de nimic si a decis s-o faca in public

• Este printre putinele femei care ar lua aceasta decizie
• Orice iesean care se plimba prin centrul Iasului o vede in aceasta ipostaza
• Tanara spune ca a vrut sa schimbe perceptiile oamenilor despre ceea ce face
• „Am vrut sa schimb ceva. E frumos ceea ce fac. E o pasiune din copilarie”, a spus tanara ieseanca

Loading...

O tanara absolventa din Iasi a luat cea mai grea decizie, tocmai pentru a schimba ideile oamenilor despre meseria pe care o are. Ocazia i s-a ivit la inceputul acestui an si nu a stat prea mult pe ganduri inainte sa ia cea mai grea hotarare din viata ei. A dat examenul, l-a luat si s-a apucat imediat de treaba. Acum este unul dintre politistii care patruleaza zilnic prin toate cartierele din Iasi pentru a preveni violenta. Vasilica Timofte, in varsta de 30 de ani, este singura femeie din cadrul departamentului Politia Calare, din cadrul Politiei Locale.

Cum a inceput totul?

Loading...

Tanara a absolvit in anul 2012medicina veterinara si dupa cateva luni s-a angajat la o farmacie. Lucra deja de ceva timp si era multumita de jobul ei, insa cand a vazut anuntul pentru ocuparea postului pentru Politia Calare, pus la bataie dupa ce au fost adusi cei 5 cai, nu a stat prea mult pe ganduri si s-a inscris la concurs.

„Nu se gaseau angajati pentru acest post si am zis ca merita sa aplic si eu un CV. Aveam experienta cu caii. De la 4 ani am inceput sa iubesc caii. Am copilarit in satul Cozmesti din comuna Stolniceni-Prajescu si eram in vacantele de vara numai pe langa cai sau oriunde se gaseau cai, eram si eu. Imi plac foarte mult caii, mi-a placut uniforma si am vrut sa schimb ceva. Dupa ce am dat examenul, in luna martie, in cadrul concursului de angajare, am fost selectata alaturi de alti 4 colegi sa ne ocupam de acest departament, Politia Calare. Am inceput serviciul pe data de 22 mai”, spune Vasilica Timofte.

Prima zi a fost foarte emotionanta, cand impreuna cu colegii incepea sa se obisnuiasca cu animalele cu care trebuiau sa lucreze zilnic si cateva ore bune.

„Noi lucram foarte mult cu caii, mai ales pe manej. Adica ii obisnuim cu ceea ce intalnim pe strada, cu tot felul de zgomote, vuvuzele, steaguri si asa mai departe. Astazi (joi n.r), am lucrat 4 ore cu ei pentru a fi obisnuiti cu muzica de fanfara ce va fi cantata pe 1 decembrie. In general, lucram cu ei 3 sau 4 ore. Este foarte importanta pregatirea lor pentru ca sunt animale mari, caii sunt blanzi si inteligenti si incercam sa anticipam reactiile lor inainte sa se intample ceva neplacut. In concluzie, lucram in manej pentru a crea o legatura cu calul. Eu am legat o prietenie cu cel numit Dries„, a explicat tanara.

Cum arata o zi de patrulare pe strazile Iasului?
Vasilica Timofte spune ca programul ei zilnic incepe la sediul Politiei Locale. „Dimineata mergem la baza, semnam ca venim la serviciu si apoi mergem in patrulare. Fiecare dintre ei are o anumita zona si facem prin rotatie. Ma inteleg cu colegii mei astfel ca ne stabilim programul zilnic. Unii patruleaza dimineata, altii dupa-amiaza. Patrulam de obicei doua ore si jumatate, aproximativ. In unele zone e mai usor de patrulat, in altele mai dificil. De exemplu, in unele cartiere sunt foarte multi caini si de obicei sunt in haite si riscam sa fie muscati caii. Dar ne descurcam pana la urma pentru ca sunt bine pregatiti. Oamenii ne saluta cand ne vad, vor sa facem poze, sunt incantati de ceea ce vad”, spune medicul veterinar.

In ceea ce priveste uniformele, acestea sunt realizate pentru fiecare anotimp si eveniment pentru politisti. De asemenea, caii au harnasamente si valtrapuri, paturile pe care se aseaza calaretul, diferite la fiecare eveniment. Astfel, la parada de 1 decembrie acestea au fost albe. „Sunt paturi pentru transport, ploaie si alte intemperii. Trebuie si ei protejati”, a mai spus medicul veterinar.

Pe langa cei 5 cai care patruleaza deja pe strazile Iasului, 3 frizieni, unul unguresc si unul lipitan, toti 5 valorand 86.000 de lei, au mai fost adusi alti doi cai ce nu au fost scosi inca la patrulare.

„Abia am apucat sa-i vedem pe cei noi. Erau obositi si nu i-am scos la antrenamentul pentru parada. Acum sunt tinuti la Voinesti, la herghelia de la Zar-Elixir, acolo unde sunt si ceilalti cinci dupa ce termina patrularea”, a adaugat Vasilica Timofte. Cato, Yldau, Dancer, Dries si Csuffy, acestea sunt numele cabalinelor ce fac parte din proiectul Politia Calare, ceilalti doi urmand sa fie prezentati in perioada urmatoare.

Sursa: bzi.ro

Loading...