Această româncă va reuși să salveze populația planetei de la o boală cumplită în doar 6 minute

Șase minute. Atât îi ia senzorului descoperit de o româncă să depisteze celulele canceroase din sânge. Invenția a primit numeroase premii și a fost prezentată la diverse congrese. Acum, echipa ei lucrează la realizarea unui apărat care va fi vândut în farmacii, cu care noi toți ne vom putea testa riscul de a dezvolta teribila maladie.

Loading...

Depistarea cancerului în șase minute. Acesta este realizarea unei cercetătoare din România, Raluca van Staden, despre a cărei invenție se vorbește în ultima vreme din ce în ce mai des.
Senzorul, obținut după 12 ani de cercetare, este realizat din pastă de diamant și are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, spune în doar șase minute dacă are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată.

Senzorul Ralucai n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Uneori, biomarkerii apar și ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar.

Loading...

Descoperirea cancerului din sânge în numai câteva minute avea să le aducă Ralucai și soțului ei premiul PROINVENT, trei medalii de aur și numeroase premii speciale internaționale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles și Moscova.
Cum poate fi depistat cancerul, chiar înainte de formarea tumorilor
Pe baza markerilor tumorali, senzorul ei detectează apariția celulelor canceroase înainte de a forma o tumora. Pe scurt, tehnicile actuale de diagnosticare nu sunt atât de performante încât să descopere un cancer în stadiul de pre-tumoră, așa cum face senzorul Ralucai.

Și totuși, analiza ei ar putea să ne pună pe noi toți în gardă și să ne atragă atenția asupra riscului de a dezvolta o tumoră canceroasă.

Alături de echipa ei, a început studiile pre-clinice. A obținut de la medici oncologi 100 de probe de sânge ale unor pacienți cu cancer, pe care aparatul ar trebui să le confirme. Până acum un singur rezultat a ieșit fals pozitiv.

România se află pe primul loc în Europa privind incidența cancerului de sân și în fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital în ultimele stadii ale bolii.
Stela Hanusz a supraviețuit cancerului de sân. Își spune povestea oricui, oricând, pentru că alte femei să ia aminte și să nu trăiască experiență ei. Când a fost diagnosticată cu cancer a știut că va purta cu ea o povară grea. Stela a supraviețuit cancerului, iar astăzi conduce o asociație prin care vrea să atragă atenția că, descoperit într-un stadiu incipient, cancerul de sân se tratează fără să lase sechele.

Aparatul Ralucai van Staden ar putea rezolva această problemă. Deja există în lucru unul în miniatură, de dimensiunea unui glucometru, pe baza căruia românii vor putea să-și stabilească singuri, acasă, riscul de face cancer.

Loading...