A fost restaurată una dintre cele mai mari și enigmatice hărți ale lumii, realizată acum mai bine 450 de ani. Ce arată ea?

Experții au restaurat una dintre cele mai mari și misterioase hărți cunoscute ale lumii, plină de creaturi mitice și imagini neobișnuite. Harta trasată manual acum 430 de ani de Urbano Monte, un cartograful din secolul al XVI-lea, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri, ar fi apărut în anul 1587 în Milano, Italia.

Loading...

Potrivit cercetătorilor, aceasta prezintă lumea, dincolo de creaturile legendare, într-un detaliu cartografic greu de realizat pentru acele timpuri. Forma neobișnuită a hărții, un cerc privit de sus, se datorează faptului că producătorul de hărți dorea să dea o indicație formei Pământului.

„Monte a vrut să arate întregul pământ cât mai aproape de o sferă tridimensională folosind o suprafață bidimensională. Antarctica este extrem de proeminentă pe harta Monte”, a explicat David Rumsey, actualul restaurator al hărți.

Loading...

Harta lui Monte ne amintește de ce hărțile istorice sunt atât de importante. Arta în desenarea și decorarea hărții întruchipează designul la cel mai înalt nivel, iar viziunea asupra lumii ne dă o resursă istorică profundă. Știință, artă și istorie într-un singur document. Până în prezent, harta manuscrisului lui Monte a fost văzută ca o serie de 60 de coli individuale. Singura versiune asamblată este imaginea pământului observat de sus. Odată asamblată, întreaga harta are peste 10 metri în diametru, devenind una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare hhartă a lumii făcută în secolul al XVI-lea. Gradul de detaliere și decorare este uimitor și întreaga producție este cu siguranță unică în istoria reprezentării cartografice.

Monte a făcut harta nu numai ca un instrument geografic, ci și pentru a arăta climatul, obiceiurile, legendele fiecărei regiuni în parte.

a11

a12

a13

a14

sursa

Loading...