7 lucruri care le sunt interzise femeilor din Arabia Saudită pe care sigur nu le stiai

Femeile din Arabia Saudită nu au voie să facă aproape nimic, de la alegerea viitorului soț la condusul mașinii. Îți prezentăm în continuare modul în care trăiesc femeile de aici, într-un loc în care drepturile lor sunt controlate. Vei afla câteva dintre stereoptipurile pe care le cunoaștem cu toții cu privire la traiul lor acolo și despre lucrurile care le sunt interzise cu desăvârșire:

Loading...

1. Au nevoie în permanență de mahram
Femeile nu au voie să se deplaseze în voie fără un însoțitor legal numit mahram sau o rudă de gen masculin. Fără permisiunea sa, femeia nu poate pleca în străinătate, lucra, căsători, studia la universitate sau chiar să facă o operație. Atunci când trebuie să meargă la tribunal sau la poliție e nevoie de un însoțitor bărbat care să confirme identitatea femeii.

2. Dreptul de a avea carnet de conducere
În 2017, Regele Arabiei Saudite a eliberat un decret prin care permite locuitoarelor din țară să conducă mașini. Permisul va intra în vigoare în iunie 2018. Cu toate acestea, șoferițele au nevoie de permisiunea tutorelor lor pentru a putea conduce. Până atunci, nu e legal ca femeile să conducă.

Loading...

3. Transportul public e interzis
Femeile au voie să meargă cu trenul dar doar într-un vagon special, aflat la capătul trenului. Majoritatea autobuzelor refuză să transporte femei. Femeile merg pe jos, în taxi sau cu șofer personal.

4. Ținută neagră din cap până în picioare
Atunci când ies pe stradă, femeile trebuie să își acopere complet corpul. Lasă afară doar ochii, mâinile și picioarele. Hainele trebuie să fie complet lungi, largi, din materiale opace și să nu pună în evidență formele femeii care le poartă.

5. Pot studia la Universitate, dar nu e neapărat util
Femeile au voie să studieze, dar cu anumite restricții. Numărul femeilor cu studii superioare e mai mare aici decât cel al populației masculine. În același timp, calitatea universităților de femei lasă mult de dorit. Dacă îi permite tutorele, poate să studieze în străinătate. Majoritatea femeilor nu lucrează după ce termină studiile.

6. Căsătoria din dragoste
Multe fete se căsătoresc foarte devreme, chiar înainte de a ajunge la pubertate. Sarcinile și nașterile premature dăunează sănătății și pot duce chiar la dispariție de pe pământ. Drepturile asupra unui copil mai mare de 7 ani aparțin doar tatălui.

7. Bărbații și femeile stau separat
Societatea e împărțită în zone pentru femei și zone separate pentru bărbați. Acest lucru nu se întâmplă doar acasă, ci și în locurile publice cum ar fi pe plajă, în mijloacele de transport și la restaurant. Există locuri unde pot sta laolaltă cum sunt spitalelem băncile și instituțiile medicale.

Loading...